Menu Close

Značaj Sadašnjeg Trenutka u Suštini Života

Poziv na razumijevanje sadašnjeg trenutka iz drugačije perspektive je ključan. Često smo zarobljeni u “prošlosti” i “budućnosti”, zaboravljajući bitnost trenutka “sada”. Umjesto da se uronimo u sadašnji trenutak, često se oslanjamo na prošlost ili stvaramo nesigurnu sliku budućnosti.

Postojeća ljudska percepcija često vidi svijet kroz prizmu prošlosti i budućnosti. Pamteći detaljno svaki prošli događaj, emocionalno se vežemo uz te uspomene, bilo da su one vezane uz tugu ili sreću. Slično tome, stvaramo i projektiramo različite buduće scenarije, postavljajući ih u vremenski slijed, a emocionalno smo vezani uz te predviđene situacije.

Zbog toga često doživljavamo sadašnji trenutak kao nešto prošlo ili kao nešto što tek treba doći, a ne što trenutno jest. Naše oči su otvorene, ali naša svijest nije fokusirana na trenutak “sada”.

Mnoge ideje naglašavaju važnost trenutka “sada” kao ključnog trenutka u životu. Prepoznavanje trenutka sadašnjosti može osloboditi emocionalne terete povezane s prošlošću i budućnošću. To nije odgovor na postavljena pitanja, već rješenje za nestanak potrebe za pitanjem. Jer istina leži u sadašnjem trenutku. Svaka naša odluka je u sadašnjem trenutku. 

Pojedinac koji prepoznaje jedinstvenost trenutka ‘sada’ shvaća da su prošlost, sadašnjost i budućnost povezani u istom trenutku. Emocije gube svoju važnost jer se fokusirajući na sadašnjost, rješenje ne postaje odgovor na pitanje, već nestanak potrebe za postavljanjem pitanja. Ključ leži u osvještavanju trenutka ‘sada’.

Zamislite da ste na obali oceana i gledate valove kako dolaze. Svaki val dolazi s obale prema vama i nudi osjećaj prisutnosti, ali kad se val sruši, ostavlja iza sebe trag u obliku pjene ili zapljuska. Dok se svaki val približava, donosi novu sliku, ali čim se razbije, slika nestaje. Vaša svijest je usmjerena na trenutak kad val stvara osjećaj prisutnosti, osjećaj dodira vode na vašim nogama. Istovremeno, u tom trenutku ne razmišljate o prošlim ili budućim valovima.

Svijest o sadašnjem trenutku otvara put ka shvaćanju povezanosti prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u jednom jedinstvenom trenutku. Osjećaji kao strah, strepnja, radost, tuga,  uzbuđenje, mir, napetost i nadahnuće postaju manje dominantni kada postanemo svjesni trenutka u kojem se nalazimo. Pronalaženje istine u sadašnjosti ne znači nužno davanje odgovora na postavljena pitanja, već doživljavanje oslobađanja od same potrebe za postavljanjem pitanja, omogućavajući dublje iskustvo samog trenutka.

 

error: Content is protected !!